Fanø Museum

Museet fortæller historien om øens fra dens frikøb af kronen i 1741, og hvordan provinsens største sejlskibsflåde udviklede sig herfra og påvirkede livet på øen. Næsten 50 år før resten af Danmark fik ophævet stavnsbåndet fik fannikerne deres frihed. En frihed de udnyttede til at skaffe velstand til øen.

Museet har en stor samling af modelskibe, som alle er bygget i samme målestoksforhold 1:48. Modelskibene repræsenterer de mange skibstyper som op igennem tiden kom til at udgøre Fanøs sejlskibsflåde. Mange af sejlskibene kan ses som malerier på museet.

I de to modelbyer af Sønderho og Nordby anno 1870, kan man finde mange af nutidens velbevarede huse og genkende gaderne vi går igennem i dag. Men også markante bygninger som skibsværft og møller, som siden da er forsvundet.

Allerede først i 1800-tallet tager Fanødragten, den form som vi kender i dag. De smukke tørklæder, og sølv og silke i dragten blev bragt hjem af søfolkene, og det fik dragterne til at adskille sig markant fra egnsdragter i det resterende Danmark. På museet finder man en unik samling af de mange varianter af Fanødragten, som blev båret helt op til først i 1970’erne. Dragter, hvor sorg, håb og glæde er faste bestanddele i dragternes udtryk.

Årets særudstilling handler om everten Rebekka, som i år fylder 100 år.

1 – 14. juli – 11:00.
11:00 — 15:00

Skolevej 2

Entré